Verwachtingen: probleem of zegen?

Verwachtingen. Ervanuit gaan dat een ander denkt zoals jij denkt. Bijna iedereen kent ’t wel. Denken dat een ander gaat doen wat jij in die situatie zou doen of wat jij nodig hebt. Voor jou ook herkenbaar? De volgende stap is meestal dat je erop gaat rekenen dat die ander niet alleen denkt zoals jijzelf, maar ook echt zo gaat dóen.

Daarmee heb je een verwachting over wat of hoe je partner, je collega, je buren enz. gaan doen. Vaak zonder er bij stil te staan, ga je ervanuit dat dat ook gaat gebeuren. Maar ja, het kan ook anders lopen: hij of zij denkt en doet toch anders dan jij, of niet weet wat voor jou belangrijk is. Als je dat kunt accepteren, is er niets aan de hand.

er is altijd een goede reden

Maar heel vaak is het toch moeilijk te accepteren. Bijvoorbeeld als jouw eigen reactie is: “Dat zou ik nooit zo doen!”, “Ik had verwacht dat hij juist …”, “Ze hield helemaal geen rekening met mij”, “Ik kan het ook nooit goed doen”. De emoties kunnen ook hoog oplopen, van je teleurgesteld en miskend voelen, boos worden en verwijten maken, tot een fikse ruzie.

Regelmatig hoor ik van cliënten over een opeenstapeling van teleurstellingen of over een conflict met iemand. En hoe vervelend dat ook is, vaak is het toch moeilijk om geen verwachtingen meer te hebben. En meestal vinden we tijdens de therapie wel een onderliggende reden waarom ze nog steeds aan bepaalde verwachtingen hebben vastgehouden.

de oplossing: je geeft de verwachting op

Hoewel het proces bij iedereen anders is en in therapie specifieke aandacht krijgt, is de oplossing vrij eenvoudig: je geeft de verwachting op. Het mooie is dat de pijn, het verdriet en de boosheid van alle keren dat de verwachting niet is uitgekomen, soms al vanaf de kindertijd, dan ook een plek kunnen krijgen. Bovendien zie ik vaak dat cliënten zich ook opgelucht en bevrijd voelen. En later hoor ik vaak dat het contact met anderen op dat vlak veel gemakkelijker gaat.

Heb jij last van je eigen verwachtingen en wil je er wat aan doen? Kijk dan naar de mogelijkheden om nu een stap naar verandering te zetten.