Het goede moment voor traumaverwerking

Een onverwerkt trauma zorgt vaak voor veel problemen in iemands leven. Traumaverwerking kan een prima manier zijn om dat te veranderen. Je vraagt je misschien af of een trauma te lang geleden is om er nu nog wat aan te doen. Of dat er misschien een moment is dat je te laat bent om de problemen die erdoor zijn ontstaan, aan te pakken.

Mijn ervaring is dat je op elk moment in je leven de problemen kunt aanpakken die ontstaan zijn door een traumatische ervaring. Het maakt echt niet uit of het een geboortetrauma is, een trauma in de jeugd, of een schokkende ervaring als volwassene. Hoe lang zo’n gebeurtenis ook geleden is, voor de therapie en het therapieresultaat maakt dat niet uit, ook niet als je bijvoorbeeld al wat ouder bent.

een trauma werkt door in allerlei situaties en keuzes die je maakt

Wel blijkt dat kinderen en volwassenen meer vastlopen in hun leven naarmate ze langer met de onverwerkte ervaring blijven lopen. De verandering in jezelf door een trauma neem je namelijk vanuit die ervaring mee in het dagelijkse leven. Vanaf dat moment werkt die ene ervaring (of meerdere) door in allerlei situaties en keuzes die je maakt. En dat is vaak een kettingreactie.

Ik gebruik wel ‘ns het volgende beeld: Door een bepaalde ervaring ben je van je eigen pad afgeraakt en als het ware een zijweg opgegaan. Vervolgens ga je verder op die zijweg. En gaandeweg raak je – soms bijna ongemerkt – steeds verder van je eigen pad verwijderd. Veel mensen herkennen dit, ze beseffen ‘zo ben ik niet echt’, of ‘zoals het nu gaat, past niet echt bij mij’.

het goede moment: je wilt je leven écht anders wilt

Hoe langer je een onverwerkt trauma hebt, hoe meer het je leven dus kan beïnvloeden. Maar dan nog kun je op elk moment kiezen voor traumaverwerking. Ervoor kiezen om de ongewenste, problematische doorwerking van die vroegere ervaring in je leven nu, te laten stoppen.
Het moment dat je die motivatie hebt, is een goed moment voor therapie.