Accepteren: het is zoals het is

Er kan van alles spelen in je leven. Dingen van jezelf waar je moeite mee hebt en die je soms niet van jezelf kunt accepteren, situaties die je lastig vindt, mensen met wie je het niet zo goed kunt vinden, enzovoort.

Misschien vind je dat je er wat aan moet doen, en misschien wil je dat al zo lang. Of misschien denk je dat het allemaal wel meevalt of dat het zich vanzelf wel oplost. Of dat er ergere dingen zijn (die hoor ik ook vaak). Dat kan allemaal, maar ondertussen zit je er nog mee; je hebt er last van, je bent er misschien wel wat onrustig of gespannen door.

accepteren dat het zo is zoals het is …. 

Totdat je het voor nu accepteert. Zodra je kunt accepteren dat het is zoals het is, en dat het nog niet anders is – ook al zou je dat al willen -, hoef je er op dit moment niet meer mee worstelen of tegen te vechten. Of er steeds zo moe van te worden.

Ook al is accepteren niet dé oplossing, het kan voor nu wel helpen. Het haalt in ieder geval wel de lading er wat af: het geeft je alvast iets meer rust, ruimte en ontspanning. En juist omdat je het accepteert, kun je voor jezelf gaan uitzoeken of je het ermee blijft doen, of dat je het echt wilt aanpakken.

… is iets anders dan je erbij neerleggen en het zo laten

Je probleem accepteren hoeft dus niet te betekenen dat je er niets aan gaat doen.  Als je wel wilt veranderen, als je het wél wilt gaan oplossen, kun je alsnog iemand vragen je te helpen of een therapieconsult afspreken.

Ik kan je met verschillende mooie werkvormen begeleiden, en dan kiezen we in overleg wat het beste bij jou past. En je zult waarschijnlijk verrast zijn. Cliënten merken vaak op dat iets wat al langere tijd moeilijk en een groot probleem leek, toch vrij eenvoudig is op te lossen. Accepteren was wel eerst nodig om de stap te zetten.